Ingrediënten:
Citroen ijs
- 750 ml volle melk
- 1 vanillestokje, in de lengte gehalveerd
- 12 eidooiers
- 175 g basterdsuiker
- Sap & rasp van 2 citroenen
Citroenpudding
- 4 eierdooiers
- 100 g basterdsuiker
- 2 middelgrote biologische citroenen, sap en rasp
- 80 g ongezouten boter, blokje
Garnering
- 1 sinaasappel
- 1 roze grapefruit
- 1 robijnrode grapefruit
- 15 g gekonfijte citroenschil
- 12 puntjes citroenmelisse
Bereidingswijze:
Citroen ijs
- Breng de melk en het vanillestokje samen in een pan zachtjes aan de kook.
- Mix de suiker en de eidooiers door elkaar.
- Pers en rasp de citroenen.
- Haal het vanillestokje uit de verwarmde melk en schraap de vanillezaadjes terug in de melk. Giet de melk over het eimengsel, roer goed tot het helemaal glad is.
- Doe het melk-ei-mengsel in een schone pan op laag vuur en roer continu tot de pudding dikker wordt. Niet koken.
- Doe de pudding in een kom, roer het citroensap en de rasp erdoor. Laat minimaal 2 uur opstijven in de koelkast.
- Als het afgekoeld is, klop je het mengsel nog even door. Draai het gekoelde mengsel 50 minuten in de ijsmachine.
- Vries in tot serveren.
Citroenpudding
- Doe de citroenrasp en -sap, suiker en boter in een hittebestendige kom die op een pan met kokend water staat. Zorg ervoor dat het water de bodem van de kom niet raakt. Roer af en toe met een garde tot de boter is gesmolten.
- Klop de eidooiers lichtjes los met een vork en roer ze door het citroenmengsel. Laat het mengsel ongeveer 10 minuten koken, regelmatig roerend, tot hij dik en vla-achtig is.
- Haal van het vuur en roer af en toe terwijl het afkoelt. Leg een stuk vetvrij papier over de citroenpudding (dit voorkomt dat er vel ontstaat) en zet het vervolgens in de koelkast om af te koelen.
Servering
- Schil de citrusvruchten en snijd de partjes met een scherp mes in plakjes.
- Verdeel de citroenpudding over de bodem van het bord.
- Leg een quenelle (langwerpig balletje) van ijs bovenop de citroenpudding.
- Omring het ijs met partjes, leg de schil op het ijs en wat citroenmelisse.