
Ingrediënten:
- 200 g goede pure chocolade (70% cacao)
- Snufje zout
- 25 g boter, in blokjes
- 300 ml dubbele room
- 1 tl vanille-extract
- 30 g suiker
- 2 middelgrote eieren
- 1 el espresso
Bereidingswijze:
- Breek de chocolade in grove stukken. Doe in een hittebestendige kom met een snufje zout en de blokjes boter.
- Zet de kom op een pot met rustig pruttelend water. Zorg ervoor dat het water de kom met de chocoladestukken niet raakt. Laat rustig smelten. Roer af en toe met een spatel. Laat het water niet koken.
- Roer door de chocolade totdat hij volledig gesmolten is. Haal van het vuur en laat afkoelen.
- Bevestig het GARDEOPZETSTUK en klop de room, de suiker en het vanille-extract in een kom. Klop totdat de room in volume verdubbeld is en aan de garde blijft hangen. Let erop dat je niet te fel klopt.
- Scheid de eieren. Zet de eiwitten aan de kant.
- Doe de eierdooiers in de geklopte room en klop zachtjes tot de eierdooiers volledig in het mengsel opgenomen zijn.
- Giet de espresso in het roommengsel en klop zachtjes om het geheel te mengen.
- Reinig de klopper grondig. Klop de eiwitten in een aparte kom, totdat je stijve pieken hebt.
- Voeg de afgekoelde chocolade toe aan het roommengsel. Meng voorzichtig met een spatel of een lepel totdat alles grondig gemengd is.
- Voeg een lepel van de geklopte eiwitten toe aan het chocolade- en roommengsel. Meng voorzichtig om lucht in het mengsel te houden. Voeg langzaam de overige geklopte eiwitten toe en meng zachtjes. Houd zoveel mogelijk lucht in het mengsel.
- Zet de chocolademousse minstens 2 uur in de koelkast om te laten opstijven.
- Serveer goed gevulde lepels, met wat cacaopoeder en verse bessen.
- Cacaopoeder
- Verse bessen